Εν Δελφοίς Έψιλον! ΟΥΡΑΝΙΟΙ ΕΛ!

ΟΥΡΑΝΙΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ

Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 7 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 19, 2009 11:54 pm 
Χωρίς σύνδεση
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Ιούλ 23, 2008 11:25 pm
Δημοσιεύσεις: 1377
Τοποθεσία: Κάπου... εκεί πέρα από τ' άστρα
Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Εικόνα

Ο Διαλογισμός είναι μία μορφή πνευματικής συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση, την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων από τη συνειδητότητα του υποκειμένου. Σκοπός του διαλογισμού είναι η άντληση γνώσης ή και εμπειριών άμεσα, χωρίς τη χρήση των αισθητηρίων οργάνων του ανθρώπου ή οποιασδήποτε πηγής πληροφόρησης. Γενικότερα θεωρείται και μέσο ψυχικής χαλάρωσης και ευεξίας.

Ο διαλογισμός απαιτεί ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί. Η πρώτη είναι η αδιατάρακτη συγκέντρωση της προσοχής μας σε ένα αντικείμενο. Η δεύτερη είναι η δημιουργία ενός είδους διπλής προσοχής. Το ένα σκέλος της κατευθύνεται προς το παρατηρούμενο αντικείμενο – εσωτερικό ή εξωτερικό, και το άλλο σκέλος στρέφεται προς τον εαυτό μας που ασκεί τη διαδικασία της παρατήρησης. Δεν παρατηρούμε απλώς κάτι, έστω και με εστιασμένη προσοχή, αλλά είμαστε συνειδητοί ότι το κάνουμε.

Αυτό είναι ένα σημείο κλειδί στην όλη διαδικασία του διαλογισμού, δηλαδή η δημιουργία ενός εσωτερικού “παρατηρητή”. Το πρώτο στάδιο είναι η χαλάρωση και η συγκέντρωση του νου. Το δεύτερο στάδιο είναι η δημιουργία της διπλής προσοχής, το να έχουμε επίγνωση του εαυτού μας καθώς εστιάζεται στο αντικείμενο της συγκέντρωσής του.

Οι ευρύτατα διαδεδομένες σύγχρονες απόψεις θεωρούν τον διαλογισμό ως ένα είδος χαλάρωσης, απαλλαγής από το άγχος, μια κατάσταση όπου “οραματιζόμαστε” ευχάριστες σκηνές ειδυλλιακών τοπίων, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική κ.λ.π. Στη πραγματικότητα όμως έχουμε να κάνουμε με μια βαθύτατα μυστικιστική διαδικασία διότι αποκτούμε την συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι είμαστε κάτι περισσότερο από τον κοινό καθημερινό εαυτό μας. Κάτι που ζει μέσα του, τον παρατηρεί και τον κατευθύνει.

Ο διαλογιζόμενος εισέρχεται σε μια κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, εστιασμένης προσοχής και εσωτερικής σιγής, η οποία μπορεί να βιωθεί σε οποιαδήποτε στιγμή της καθημερινότητάς μας, χωρίς να απαιτεί ειδικές προϋποθέσεις απομόνωσης, ειδικών στάσεων του σώματος, διατροφής, θρησκευτικών πεποιθήσεων, κ.α. Μπορεί και πρέπει να ασκηθεί μέσα στη “δίνη” των καθημερινών μας υποχρεώσεων, χωρίς να τις διαταράσσει ή να διαταράσσεται από αυτές. Σημαντικό κλειδί για την απόλυτη χαλάρωση είναι ο έλεγχος της αναπνοής η οποία πρέπει να είναι αργή και σταθερή.

Επόμενο βήμα μετά τη σωματική χαλάρωση και πριν την εστίαση του νου είναι η χαλάρωσή του. Ο νους χαλαρώνει με την απαλή στροφή του από τη “δίνη” αρνητικών ή αγχωτικών σκέψεων στην συνειδητή δημιουργία σκέψεων που αφορούν στην πνευματική μας ταυτότητα και φύση: Σκέψεις όπως “είμαι ένα γαλήνιο πνευματικό όν” ή και ερωτήσεις που γίνονται με πηγαίο ενδιαφέρον προς τον εαυτό όπως “ποιος είμαι στ' αλήθεια; τί ον είμαι; είμαι μόνο αυτό που βλέπουν τα φυσικά μου μάτια;”, “τί είναι η γαλήνη;”, μπορούν να φέρουν τον διαλογιζόμενο από το στάδιο της σκέψης στο στάδιο της εσωτερικής εμπειρίας της κάθε σκέψης. Η εσωτερική εμπειρία αρετών όπως η γαλήνη θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι συνώνυμη με τα θετικά βιώματα τα οποία με τη σειρά τους αναβαθμίζουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE% ... F%8C%CF%82

_________________
Maro karma
Αστρολόγος, καρμική ερευνήτρια
Εικόνα

Είμαστε όλοι εδώ και τίποτα δεν μας σκιάζει.. Με όπλο την Αγάπη μας η ώρα πλησιάζει!
Είμαστε όλοι εδώ, Ουράνιοι απεσταλμένοι... Το δίκιο για να φέρουμε σε όλη την Οικουμένη!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 20, 2009 12:11 am 
Χωρίς σύνδεση
Συντονιστής
Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 24, 2008 12:59 am
Δημοσιεύσεις: 450
Τοποθεσία: Το αχανές... διάστημα
Πέρα από το μυαλό υπάρχει η συνειδητότητα. Δεν σου έχει δοθεί απ' έξω, δεν είναι μία ιδέα, και δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανένα πείραμα που να έχει βρει κάποιο κέντρο στο μυαλό που αντιστοιχεί στη συνειδητότητα.

Όλη η δουλειά η του διαλογισμού είναι να φέρει επίγνωση σε ότι είναι το μυαλό και να σε βοηθήσει να αποταυτιστείς από αυτό.

Ο διαχωρισμός αυτός είναι η μεγαλύτερη επανάσταση που μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο. Μόνο έτσι μπορείς να ζήσεις πιο χαρούμενος, πιο ολόκληρος και να ζήσεις τη ζωή σου με ομορφιά.

Αυτό, όμως, είναι δυνατό μόνο αν έχει ξυπνήσει ο δάσκαλος μέσα σου. Τώρα ο δάσκαλος κοιμάται. Και το μυαλό, ο υπηρέτης, παίζει το ρόλο του δασκάλου. Και ο υπηρέτης, δεν είναι καν ο υπηρέτης σου, έχει φτιαχτεί από τον έξω κόσμο, ακολουθεί τους κανόνες του.

Όταν η συνειδητότητά σου πάρει φωτιά, καίει όλη τη σκλαβιά που έχει φτιάξει το μυαλό. Δεν υπάρχει πιο σημαντική ευδαιμονία από την ελευθερία που νιώθεις όταν έχεις γίνει ο ΑΦΕΝΤΗΣ του πεπρωμένου σου!

OSHO

_________________
space heart Εικόνα
Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν... όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου, δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...!!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 04, 2014 1:25 am 
Χωρίς σύνδεση
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2008 12:23 am
Δημοσιεύσεις: 81
Τοποθεσία: Στην έρημο... της γνώσης!
Εάν θέλεις να ζήσεις μια πιο ολοκληρωμένη ζωή, πρώτα θα χρειαστεί να γνωρίσεις τις δυνατότητές σου, τι είσαι πραγματικά.O Διαλογισμός είναι ο δρόμος για να το γνωρίσεις αυτό. Είναι η μεθοδολογία της επιστήμης της επίγνωσης.

Η ομορφιά της εσωτερικής επιστήμης είναι ότι καθιστά ικανό οποιονδήποτε επιθυμίσει να εξερευνήσει και να πειραματιστεί με τον εσωτερικό του κόσμο, να το κάνει αυτό μόνος του. Χάνεται έτσι η εξάρτηση από κάποια εξωτερική εξουσία, η ανάγκη της σύνδεσης με κάποιο οργανισμό, και η υποχρέωση να δεχτεί κανείς μια ορισμένη ιδεολογία. Μόλις καταλάβεις τα βήματα, βαδίζεις στο δρόμο με το δικό σου, ατομικό τρόπο.

Πολλές διαλογιστικές μέθοδοι σού συστήνουν να καθήσεις ακίνητος και σιωπηλός. Αλλά για τους περισσότερους από μας, το στρες που έχει συσσωρευτεί στο σώμα-νου το καθιστά αυτό δύσκολο. Πριν αρχίσουμε να ελπίζουμε ότι θα βρούμε πρόσβαση στην εσωτερική δύναμη της συνειδητότητας, χρειάζεται να απαλλαγούμε από τις εντάσεις μας.

Οι Ενεργητικοί Διαλογισμοί του Όσσο σχεδιάστηκαν σταδιακά από τον Oσσo με επιστημονικό τρόπο για να μας δώσουν την δυνατότητα να εκφράσουμε και να βιώσουμε συνειδητά τα καταπιεσμένα μας αισθήματα και συναισθήματα και να μάθουμε το κόλπο τής παρατήρησης των μοντέλων των συνηθειών μας με έναν καινούργιο τρόπο.

Όμως τι ακριβώς είναι ο Διαλογισμός;
Και πώς να ξεκινήσει κανείς;

ΔYNAMIKOΣ ΔIAΛΟΓΙΣΜΟΣ

Αυτός ο ωριαίος διαλογισμός αποτελεί έναν γρήγορο, εντατικό και βαθύ τρόπο για την κατάργηση παλιών μοτίβων που είναι αποτυπωμένα μέσα στο σώμα-νου, τα οποία κρατούν τον άνθρωπο φυλακισμένο στο παρελθόν του, ενώ θα βιώσει την ελευθερία, την παρατήρηση, τη σιωπή και την ειρήνη που βρίσκονται κρυμμένες πίσω από τους τοίχους της φυλακής εκείνης. Ο διαλογισμός αυτός πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί, τότε που ΄΄όλη η φύση αρχίζει να ζωντανεύει, η νύχτα έχει φύγει, ο ήλιος ανατέλλει και το κάθε τι γίνεται συνειδητό και σε εγρήγορση΄΄.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ

Αυτός ο ωριαίος ΄΄αδελφός διαλογισμός΄΄ προς τον Δυναμικό διαλογισμό του OSHO είναι καλύτερο να γίνεται κατά τη δύση του ήλιου ή αργά το απόγευμα. Καθώς αφήνεσαι να τρέμεις και να χορεύεις στα πρώτα δυο στάδια, σε βοηθά αυτό να ΄΄λιώσεις΄΄ την πέτρινή σου ύπαρξη, σε όποιο σημείο βρίσκεται καταπιεσμένη και μπλοκαρισμένη η ενέργειά σου. Μπορεί μετά η ενέργεια να κυλήσει, να χορέψει και να μεταμορφωθεί σε μακαριότητα και χαρά. Τα τελευταία δυο στάδια επιτρέπουν στην ενέργεια να κυλήσει κατακόρυφα, να προχωρήσει προς τα πάνω μπαίνοντας στη σιωπή. Πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να ησυχάσεις και να χαλαρώσεις στο τέλος της ημέρας.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΑΤΑΡΑΖ

Νάταρατζ είναι η ενέργεια του χορού. Πρόκειται για τον χορό ως ολικό διαλογισμό, όπου εξαφανίζεται κάθε εσωτερική διαίρεση και απομένει μια λεπτή, χαλαρή επίγνωση. Εχει τρία στάδια, συνολικής διάρκειας 65 λεπτών.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΑΝΤΑΜΠΡΑΜΑ

Το Νανταμπράμα είναι διαλογισμός με τον ήχο μμμ -μέσω της εκφοράς του ήχου αυτού καθώς και κινήσεων των χεριών, διάφορα αλληλοσυγκρουόμενα μέρη σου αρχίζουν και συντονίζονται και φέρνεις την αρμονία σε όλη σου την ύπαρξη. Επειτα, με τον νου και το σώμα εντελώς ενωμένα, ΄΄ξεγλιστράς από τον έλεγχό τους΄΄ και γίνεσαι παρατηρητής και των δυο. Η παρατήρηση αυτή από τα έξω είναι εκείνο που φέρνει ειρήνη, σιωπή και μακαριότητα. Ο διαλογισμός διαρκεί 1 ώρα.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ DEVAVANI

Σε αυτόν τον ωριαίο διαλογισμό, μπαίνει σε κίνηση μια απαλή, άγνωστη γλώσσα και μιλάει μέσω του διαλογιστή, ο οποίος γίνεται ένας άδειος αγωγός. Χαλαρώνει βαθιά το νου και δημιουργεί εσωτερική ειρήνη. Αν τον κάνεις ως το τελευταίο πράγμα το βράδυ, δημιουργεί επίσης και βαθύ ύπνο.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΚΟΥΡΙΣΑΝΚΑΡ

Ο ΄Οσσο λέει ότι, αν γίνει σωστά η αναπνοή στο πρώτο στάδιο αυτού του ωριαίου διαλογισμού, το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα θα σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι τόσο ψηλά όσο στο Γκουρισάνκαρ (το Εβερεστ). Το ΄΄ψηλά΄΄ αυτό μεταφέρεται και στα επόμενα στάδια της απαλής ματιάς, της απαλής και αυθόρμητης κίνησης και της σιωπηλής ακινησίας.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΛΑ

Κάθε κύκλος περιέχει ένα κέντρο. Στα πρώτα τρία στάδια αυτής της ωριαίας ενεργητικής και ισχυρής τεχνικής, στόχος είναι η ΄΄επικέντρωση΄΄, μέσω της δημιουργίας ενός κύκλου ενέργειας. Επειτα, στο τέταρτο στάδιο, έρχεται η χαλάρωση.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΡΟΒΙΛΙΣΜΑΤΟΣ

Ο στροβιλισμός είναι μια πολύ παλιά τεχνική των Σούφι. Ενώ κινείται όλο σου το σώμα, αποκτάς επίγνωση της ίδιας σου της ύπαρξης, του παρατηρητή στο κέντρο που είναι ακίνητος. Μαθαίνεις να είσαι ένας παρατηρητής που δεν ταυτίζεται, ευρισκόμενος στο κέντρο του κυκλώνα. Αυτό τον ωριαίο διαλογισμό είναι καλύτερο να τον κάνεις με άδειο το στομάχι, ξυπόλητος και φορώντας φαρδιά ρούχα.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ™

Αυτός ο ωριαίος, ενεργητικός, επικεντρωτικός διαλογισμός βασίζεται σε τεχνικές των Σούφι, τις οποίες τις ανέπτυξε περισσότερο και τις διεύρυνε ο ΄Οσσο. Χρησιμοποιώντας την αναπνοή και μια σειρά συντονισμένων κινήσεων του σώματος που τις ακολουθεί το στροβίλισμα, η ενέργειά σου επικεντρώνεται στο χάρα, στο κέντρο της ΄΄ενέργειας της ζωής΄΄ κάτω από τον αφαλό. Από εκεί μπορείς να παρατηρείς το νου και να βιώνεις την επίγνωση και την πληρότητα -με το σώμα κινούμενο προς κάθε κατεύθυνση, με το κέντρο να μένει ακίνητο.

Η ΤΕΧΝΗ TΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Οι ομιλίες του Όσσo στην ηχητική τους μορφή αποτελούν κλειδί για να καταλάβεις τη σιωπή. Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ομιλία χρησιμοποιείται για να προσφέρει την εμπειρία της ακρόασης, όχι για την απόκτηση γνώσης αλλά για την άμεση βίωση του δικού σου κέντρου ακινησίας, σιωπής και ήσυχης επίγνωσης.

ΤΖΙΜΠΕΡΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Μέθοδος εκτόνωσης που χρησιμοποιεί τον ήχο και την κίνηση του σώματος, το Τζίμπερις (αλαμπουρνέζικα) έχει περιγραφεί από τον Osho σαν «ένας από τους πιο επιστημονικούς τρόπους για να καθαρίσει κανείς το νου του». Ακολουθείται από μια καθοδηγούμενη χαλάρωση που οδηγεί σε κατάσταση πλήρους παράδοσης.

Από το http://www.osho.com/Main.cfm?Area=Medit ... uage=Greek

_________________
Είμαι πια δοσμένος στη Δύναμη που κυβερνά τη μοίρα μου...
Δεν προσκολλούμαι σε τίποτα, έτσι δεν έχω τίποτα να υπερασπιστώ...
Δεν έχω σκέψεις, έτσι μπορώ και βλέπω...
Δεν φοβάμαι τίποτα, έτσι μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου...
Είμαι... ελεύθερος!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 04, 2014 1:29 am 
Χωρίς σύνδεση
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Ιούλ 23, 2008 11:25 pm
Δημοσιεύσεις: 1377
Τοποθεσία: Κάπου... εκεί πέρα από τ' άστρα
Γεια σας αγαπητοί μου φίλοι

Από την προσωπική μου εμπειρία και μελέτη, έχω καταλήξει πως ο διαλογισμός μας βοηθάει να έρθουμε σε στενότερη επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό μας, τους Οδηγούς μας κ.λ.π. Να μάθουμε, δηλαδή, να "ακούμε" καλύτερα!!!

Ανάλογα το επίπεδο που βρίσκεται κάθε ψυχή (το πόσο δουλεμένη ή εξελιγμένη είναι), ανάλογες τεχνικές ή "σκηνικά" χρειάζονται.

Προσωπικά, αυτό που σας συστήνω είναι να είσαστε χαλαροί, αλλά και σε εγρήγορση. Μπορείτε να διαλογιστείτε την ώρα που κάνετε διάφορες δουλειές, που περιποιείστε π.χ. τα φυτά σας, την ώρα που οδηγείτε, που κάνετε μπάνιο κ.ο.κ. Δεν είναι υποχρεωτικό να στηθείτε κάπου και ντε και καλά να "ακούσετε" πληροφορίες! Για παράδειγμα, τα ωραιότερα μηνύματα τα έχω "ακούσει" την ώρα που ανεβαίνω τη σκάλα στο σπίτι!

Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί και το κυριότερο! Να κάνουμε πάντα θετικές σκέψεις και να γεμίζουμε την καρδιά μας με Αγάπη!!!

_________________
Maro karma
Αστρολόγος, καρμική ερευνήτρια
Εικόνα

Είμαστε όλοι εδώ και τίποτα δεν μας σκιάζει.. Με όπλο την Αγάπη μας η ώρα πλησιάζει!
Είμαστε όλοι εδώ, Ουράνιοι απεσταλμένοι... Το δίκιο για να φέρουμε σε όλη την Οικουμένη!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 09, 2014 8:19 pm 
Χωρίς σύνδεση
Συντονιστής
Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιουν 24, 2014 4:17 pm
Δημοσιεύσεις: 69
Τοποθεσία: Χανιά
Άλλαξε Μυαλό [Μια εισαγωγή στον διαλογισμό]

Στους ψυχαναλυτικούς κύκλους υπάρχει μια πασίγνωστη ιστορία που έχει να κάνει με έναν άνδρα που κατατρύχεται από ένα επαναλαμβανόμενο εφιάλτη. Είναι παγιδευμένος μέσα σ’ ένα δωμάτιο και είναι ανίκανος να ανοίξει την πόρτα και να ξεφύγει. Ψάχνει παντού για να βρει το κλειδί χωρίς ποτέ να τα καταφέρνει. Προσπαθεί με όλη του τη δύναμη ν’ ανοίξει την πόρτα αλλά εκείνη δεν κουνιέται σπιθαμή. Και δεν υπάρχει άλλη έξοδος από αυτή. Είναι παγιδευμένος και φοβισμένος. Σε μια συνάντηση με τον ψυχαναλυτή του του αφηγείται αυτό το όνειρο που τον στοιχειώνει για χρόνια. Ο ψυχαναλυτής ακούει προσεκτικά την περιγραφή του ονείρου δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες. Του υποδεικνύει ότι η πόρτα μπορεί ν’ ανοίξει από την αντίθετη κατεύθυνση. Την επόμενη φορά που βλέπει αυτό το όνειρο καταφέρνει να θυμηθεί την υπόδειξή του και ανακαλύπτει ότι η πόρτα ανοίγει προς τα μέσα δίχως την παραμικρή αντίσταση.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα είναι παγιδευμένοι με αυτόν τον τρόπο, φυλακισμένοι σε ένα τρόπο ζωής που φαίνεται ανίκανος να τους προσφέρει ικανοποίηση. Επικρατεί μια αίσθηση απαθούς απόγνωσης η οποία κουκουλώνεται μέσω της αδιάκοπης δραστηριότητας ή της χρήσης νέων θαυματουργών φαρμάκων. Ποιος ανάμεσά μας δεν ένιωσε έστω και μια φορά την ανάγκη να βιώσει μια άλλη πραγματικότητα; Ίσως με την αίσθηση ελευθερίας που μας δίνει ένας νέος ερωτικός σύντροφος ή με το να κερδίσουμε το λόττο. Ορισμένοι από μας περνάμε ολόκληρη τη ζωή μας σε αναμονή, περιμένοντας να συμβεί κάτι που θα την αλλάξει ολοκληρωτικά. Ωστόσο το απλό και μάλλον προφανές δίδαγμα της ζωής, που μας είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουμε, είναι ότι η ευτυχία είναι μια νοητική κατάσταση και όχι κάτι που μπορούμε να αποσπάσουμε από τους άλλους ή τον έξω κόσμο.

Όλοι μας αναζητούμε την ευτυχία, αλλά οι περισσότεροι από μας την αναζητούμε έξω από τον εαυτό μας. Την αναζητούμε στους άλλους ανθρώπους, στην εργασία, στη διασκέδαση. Και καθώς γερνάμε τα όνειρά μας σιγά-σιγά ξεθωριάζουν. Γινόμαστε λιγότερο ιδεαλιστές και περισσότερο ρεαλιστές. Χαιρόμαστε αυτά που έχουμε και προσπαθούμε να βλέπουμε με μια φιλοσοφική στάση τα όνειρα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ή ακόμα κι αν υλοποιήθηκαν αποδείχτηκαν φρούδα, αποτυγχάνοντας να εκπληρώσουν αυτά που υπόσχονταν. Τις περισσότερες φορές η ζωή μας καταντάει μια ρουτίνα και εμείς αναπολούμε με μελαγχολία τα όνειρα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ή αποδείχτηκαν άνευ ουσίας. Στο ποίημα του «Η Πόρτα», ο Τσέχος ποιητής και ανοσιολόγος Miroslav Holub μας παροτρύνει να αναθεωρήσουμε τη ζωή μας:

Προχώρησε και άνοιξε την πόρτα.
Ίσως έξω να βρεις
ένα δέντρο ή ένα κλαδί,
έναν κήπο
ή μια πόλη μαγική.

Προχώρησε και άνοιξε την πόρτα.
Ίσως κάποιος σκύλος να ανασκαλεύει.
Ίσως να δεις ένα πρόσωπο
ή ένα βλέμμα
ή την εικόνα
μιας εικόνας.

Προχώρησε και άνοιξε την πόρτα.
Αν έχει ομίχλη
θα φύγει.

Προχώρησε και άνοιξε την πόρτα.
Ακόμα και αν υπάρχει μόνο το σκοτάδι
ακόμα κι αν υπάρχει μόνο
η υπόκωφη βοή του ανέμου
ακόμα κι αν
δεν υπάρχει τίποτα απολύτως,
προχώρησε και άνοιξε την πόρτα.

Τουλάχιστον
θα υπάρξει
ένα ρεύμα.

Η πόρτα στην οποία αναφέρεται ο Holub είναι η πόρτα που ανοίγει προς τα μέσα για ν’ αποκαλύψει τις βαθύτερες ανάγκες μας και τις υψηλότερες φιλοδοξίες μας. Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος ν’ ανοίξουμε αυτή την πόρτα. Όταν την ανοίγουμε κάνουμε το πρώτο βήμα στο «όνειρο» της αφύπνισης το οποίο διέγειρε τη φαντασία του ανθρώπινου γένους καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Είναι ένα όνειρο δίχως προκαθορισμένη εξέλιξη· η περιπέτεια του επαναπροσδιορισμού του εαυτού μας σε ένα νέο γίγνεσθαι. Είναι ο μεγάλος «μύθος» της αυθυπέρβασης.

Το γεγονός ότι το ονομάζουμε μύθο δε σημαίνει ότι είναι ψεύτικο. Αντιθέτως, σημαίνει ότι είναι περισσότερο αληθινό, ότι αρχίζουμε να ερχόμαστε σ’ επαφή με βαθύτερα μέρη του εαυτού μας, να βιώνουμε τον εαυτό μας ως μέρος κάτι του αφάνταστα μεγαλύτερου και αχανούς. Κατά κάποιο τρόπο ενσωματωνόμαστε στη γενικότερη ροή της ζωής. Η πόρτα του διαλογισμού είναι η πόρτα της επίγνωσης και της οικουμενικής αγάπης, της απεριόριστης επέκτασης.

Ο διαλογισμός ξεκινάει με το να ερευνούμε τα εσώτερα βάθη του εαυτού μας και καταλήγει στο να αγκαλιάζουμε τη ζωή και την εξωτερική πραγματικότητα, αποκοπή από την οποία αποτελεί την πηγή της βαθύτερης δυσαρέσκειάς μας. Όταν ανοίγουμε αυτή την πόρτα δεν ξέρουμε ποτέ τι θα βρούμε – ναι, μπορεί να βρούμε ακόμα και «έναν σκύλο να ανασκαλεύει», αλλά ίσως να βρούμε «έναν κήπο ή μια πόλη μαγική». Ο διαλογισμός είναι ένα άνοιγμα. Τουλάχιστον θα υπάρξει ένα ρεύμα.

Τι είναι ο διαλογισμός;

Διαλογισμός, με απλά λόγια, είναι η τέχνη τού να είσαι με τον εαυτό σου. Έχει σχεδόν καταντήσει κλισέ το να λέμε «δε χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα, απλά κάθισε», πράγμα που πολλοί από μας βρίσκουν ιδιαίτερα δύσκολο. Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και αφοσιωθούμε στο να είμαστε με τον εαυτό μας;

Υπάρχει ένα περίφημο συμβάν από τη ζωή του Βούδδα που θέτει αυτό ακριβώς το ερώτημα. Ένας βασιλιάς προκάλεσε το Βούδδα στο να αποδείξει ότι η ζωή ενός φωτισμένου ενέχει περισσότερη ευτυχία απ’ ό,τι η ζωή ενός μονάρχη. Ήθελε να μάθει πώς ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο. Στο κάτω-κάτω της γραφής, επισήμανε, ένας βασιλιάς μπορούσε να έχει ό,τι επιθυμούσε η καρδιά του: πλούτο, εξουσία, πολλές όμορφες συζύγους, ενώ ο Βούδδας δεν είχε τίποτα άλλο εκτός από τα ρούχα που φορούσε και ένα κύπελλο που χρησιμοποιούσε για να ζητιανεύει την τροφή του.

Ο Βούδδας, σε απάντηση των ισχυρισμών του βασιλιά, τον ρώτησε αν μπορούσε να καθίσει ήσυχα, νιώθοντας ικανοποίηση και ευτυχία, για μία ώρα. Ο βασιλιάς τού απάντησε ότι μπορούσε να το κάνει. Ύστερα ο Βούδδας τον ρώτησε αν πίστευε ότι θα μπορούσε να καθίσει χωρίς να δυσανασχετήσει για μια μέρα. Όχι, απάντησε με ειλικρίνεια ο βασιλιάς, του ήταν αδύνατο να καθίσει για μία ολόκληρη μέρα χωρίς να δυσανασχετήσει και να εκνευριστεί. Κατόπιν αυτού ο Βούδδας είπε στο βασιλιά ότι μπορούσε αν ήθελε να καθίσει για επτά ημέρες και επτά νύχτες σε απόλυτη αυτοσυγκέντρωση και ευδαιμονία, δίχως την παραμικρή ανάγκη να κάνει κάτι.

Στην πραγματικότητα η ζωή του Βούδδα ήταν γεμάτη και δραστήρια, μια ζωή ανιδιοτελούς βοήθειας προς τους άλλους. Αυτό που προσπαθούσε να κάνει κατανοητό ήταν ότι δεν χρειαζόταν να κάνει κάτι για να νιώσει καλά. Ήταν πλήρης από μόνος του και όταν ενεργούσε το κίνητρό του ήταν η συμπόνια και όχι η ανάγκη να επιβάλει τις απόψεις του ή ν’ αποδείξει κάτι ή ακόμα ν’ ανακουφίσει μιαν αίσθηση ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Βούδδα οι πράξεις μας δε δύνανται σε ουδεμία περίπτωση να διαχωριστούν από τη νοητική κατάσταση από την οποία πηγάζουν. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω όχι μόνο από τον διαλογισμό αλλά και τον ίδιο τον βουδδισμό. Αν οι ενέργειές μας βασίζονται σε ένα εσωτερικό αίσθημα δυσαρέσκειας τότε, εν καιρώ, θα ενισχύσουν τα ίδια τα συναισθήματα δυσαρέσκειας που προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Εντούτοις, ο διαλογισμός είναι ένα μέσο που μας βοηθάει να γίνουμε όλο και πιο συνειδητοποιημένοι και να εδραιώσουμε μια θετική συναισθηματική στάση. Έχοντας αυτή τη βάση μπορούμε να ενεργούμε με έμπνευση και δημιουργικότητα κάνοντας πράγματα που θα βοηθούν και εμάς και τους άλλους. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δίνουμε λίγο περισσότερη προσοχή στη νοητική μας κατάσταση και να την ενθαρρύνουμε να ακολουθήσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Βέβαια, το θέτω επίτηδες έτσι απλά και θα χρειαστεί να το δούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι συνήθως δεν έχουμε επίγνωση των σκέψεων ή των συναισθημάτων μας. Ή πιο σωστά δεν έχουμε επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας – καθώς πάντοτε αισθανόμαστε κάτι, άσχετα με το πόσο ορθολογιστές νομίζουμε ότι είμαστε. Έτσι, διαλογισμός είναι η τέχνη τού να γνωρίζει κανείς το νου του· να γνωρίζει τις νοητικές και συναισθηματικές του καταστάσεις· να γνωρίζει τον εαυτό του σε όλο και μεγαλύτερο βάθος.

Με βάση αυτή την αυτογνωσία θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε την επίγνωση και την καλοσύνη οι οποίες θα επιφέρουν μια αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης στη ζωή μας και θα αποτελέσουν το ελατήριο για να ενεργούμε με κίνητρο τη συμπόνια. Σιγά-σιγά θα δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο όπου οι νοητικές καταστάσεις της διαύγειας και της καλοσύνης θα οδηγούν σε θετικές πράξεις οι οποίες με τη σειρά τους θα επιφέρουν θετικές νοητικές καταστάσεις. Όλοι μας γνωρίζουμε την έννοια του φαύλου κύκλου. Εδώ έχουμε την ίδια αρχή σε ανεστραμμένη μορφή – έναν ενάρετο κύκλο.

Ο βουδδισμός αντιμετωπίζει τις νοητικές μας καταστάσεις με ένα ιδιαίτερα απλό και άμεσο τρόπο. Πολύ απλά ισχυρίζεται ότι όλες οι πράξεις μας, συμπεριλαμβανομένων και των πράξεων του νου – των σκέψεών μας – έχουν μια επίδραση πάνω μας. Παρομοιάζει το νου – τις νοητικές μας καταστάσεις – με μια φωτιά. Η φωτιά χρειάζεται να τροφοδοτείται, πρέπει συνεχώς να βρίσκουμε καύσιμα για να τη διατηρήσουμε. Και τα καύσιμα με τα οποία τροφοδοτούμε το νου και τη καρδιά, είναι απλά ό,τι συμβαίνει μέσα μας, οι συνηθισμένες σκέψεις και συναισθήματα στα οποία εντρυφούμε, ο γενικότερος τρόπος ζωής μας.

Μια φωτιά μπορεί να είναι δυνατή και λαμπερή ή πυκνή και σκοτεινή, αναδύοντας σύννεφα δύσοσμης αιθάλης που μας πνίγουν και μας τυφλώνουν. Τα πάντα εξαρτώνται από το είδος των καυσίμων που θα χρησιμοποιήσουμε. Συνήθως έχουμε την εντύπωση ότι δεν έχουμε περιθώρια επιλογής, ότι ο νους διαθέτει ένα δικό του «ιθύνοντα» νου. Αλλά με υπομονή και άσκηση θα συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε περιθώρια επιλογής. Διαμέσου του διαλογισμού μπορούμε να επιτύχουμε μια ολοένα και μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας και σιγά-σιγά να γίνουμε κύριοι του εαυτού μας.

Αυτή η αργή διαδικασία αύξησης της συνειδητότητας και προαγωγής των καλύτερων στοιχείων μας είναι το βουδδιστική ατραπό του διαλογισμού. Μερικές φορές μάλιστα αποκαλείται «η ατραπός του πολεμιστή». Αυτό συμβαίνει γιατί προαπαιτείται μεγάλο θάρρος. Είναι το θάρρος που πρέπει να έχει κανείς για να είναι έτοιμος να συναντήσει τον εαυτό του. Η Νταμμαπάντα, μια από τις παλαιότερες βουδδιστικές γραφές, περιέχει τον εξής στίχο: «Ένας άνθρωπος μπορεί να νικήσει ένα εκατομμύριο άντρες στη μάχη, εκείνος όμως που θα καταφέρει να επιβληθεί στον εαυτό του είναι δίχως αμφιβολία ο μεγαλύτερος νικητής».

Έτσι γίνεται προφανές ότι η ατραπός του διαλογισμού είναι απαιτητική. Από την άλλη πλευρά όμως είναι μία ατραπός μεγάλης χαράς και αγαλλίασης. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα και στο πρώτο στάδιο, όταν συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε ν’ αλλάξουμε προς το καλύτερο – ότι δηλαδή δεν είμαστε έρμαια των περιστάσεων – νιώθουμε μια μεγάλη ανακούφιση. Γνωρίζουμε ότι – ακόμα κι αν χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια – είναι εφικτό να ανατρέψουμε τις αρνητικές συνήθειες που συντελούν στη διαιώνιση του δικού μας φαύλου κύκλου. Μόνο και μόνο που ξεκινήσαμε την πορεία της μεταμόρφωσης μάς αρκεί για να βιώνουμε συναισθήματα χαράς και ελπιδοφόρας προσδοκίας.

Ο καθένας μας προσεγγίζει την άσκηση του διαλογισμού έχοντας πίσω του τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Φέρνουμε τα δικά μας προτερήματα και μειονεκτήματα. Φέρνουμε τον εαυτό μας. Και αυτό κατά τρόπο αποτελεί το κλειδί του διαλογισμού, το να φέρνει κανείς αυτό που υπάρχει – τον εαυτό του. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει να φέρνουμε ολόκληρο τον εαυτό μας στο μαξιλάρι του διαλογισμού;

Συχνά στη ζωή μας βρίσκουμε τον εαυτό μας να παίζει ένα ρόλο και να αποκαλύπτει μόνο ένα μέρος του. Στη δουλειά μπορεί να είμαστε ο υπεύθυνος εργαζόμενος, στο σπίτι ο στοργικός γονέας, με τους φίλους ο καλός ακροατής ή ο ευφυής συνομιλητής. Πολύ σπάνια απεκδυόμαστε όλων μας των ρόλων. Όταν όμως καθόμαστε για να κάνουμε διαλογισμό έχουμε την ευκαιρία να τους αφήσουμε πίσω μας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βιώσουμε τον εαυτό μας, να αισθανθούμε αυτό που βρίσκεται ενώπιόν μας. Επιτέλους, μπορούμε να ξεχάσουμε κάθε ιδέα ερμηνείας ενός κάποιου ρόλου. Μπορεί να νιώσουμε ότι δεν είμαστε ακριβώς η ενσάρκωση του πνευματικού τύπου ανθρώπου ή ότι δεν τα καταφέρνουμε και πολύ καλά με διαδικασίες όπως ο διαλογισμός. Δεν αγχωνόμαστε όμως για αυτό, απλά φέρνουμε στην άσκησή μας και αυτές τις σκέψεις!

Για τους περισσότερους από μας απαιτείται αρκετός χρόνος για να φέρουμε όλο μας τον εαυτό στο μαξιλάρι. Μερικές φορές είμαστε πολύ καλοί στο να φέρνουμε τις πλευρές του εαυτού μας που μας αρέσουν ενώ κάποιες άλλες απλά φέρνουμε εκείνες τις πλευρές που δε μας αρέσουν. Όλοι μας το κάνουμε αυτό και απαιτείται μια σταθερή – αλλά αβίαστη – επιμονή για να μαζέψουμε κάθε κομμάτι του εαυτού μας. Αλλά από τη στιγμή που είμαστε εκεί, συμπεριλαμβανομένων των μειονεκτημάτων και των προτερημάτων μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι διαθέτουμε απεριόριστα αποθέματα ενέργειες στη διάθεσή μας.

Μερικές φορές αυτό αποκαλείται «ιππεύοντας τον δράκο». Μπορεί να είναι τρομακτικό καθώς και αναζωογονητικό. Αρχίζουμε να νιώθουμε περισσότερο ζωντανοί, περισσότερο ο εαυτός μας. Ο Δρ. Edward Conze, στο βιβλίο του Μια Σύντομη Ιστορία του Βουδδισμού, επισημαίνει ότι ο βουδδισμός άνθησε μόνο στους πολιτισμούς που τιμούν το δράκο. Κατά κάποιο τρόπο συμβαίνει το ίδιο με μας. Πρέπει να μάθουμε το όνομα του δράκου, πρέπει δηλαδή να μάθουμε να κοιτάμε στις κρυφές πλευρές της ζωής μας για ν’ ανακαλύψουμε ότι η δύναμη του δράκου δε μας απειλεί αλλά αντίθετα αποτελεί μια πηγή ενέργειας που λειτουργεί προς όφελός μας.

Ο καθένας που διαβάζει αυτό το βιβλίο ψάχνει για κάτι. Σε κάποιο βαθμό δεν είμαστε ευτυχισμένοι – ή τουλάχιστον όχι τόσο ευτυχισμένοι όσο θα θέλαμε να ήμαστε. Και αυτό το αίσθημα αποτελεί το σημείο εκκίνησης. Στον βουδδισμό το ονομάζουμε dukkha. Dukkha είναι μια λέξη από τα Πάλι, την ινδική γλώσσα των παλαιών βουδδιστικών γραφών, και συνήθως μεταφράζεται ως «δυστυχία», πράγμα το οποίο είναι μάλλον κάπως παραπλανητικό. Συνήθως είναι δύσκολο να μεταφραστούν οι παλικές λέξεις χωρίς να χάσουν το πραγματικό τους νόημα, καθώς πηγάζουν από έναν πολιτισμό που βλέπει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι εμείς.

Μια καλύτερη απόδοση της λέξης dukkha θα ήταν μάλλον «το ανικανοποίητο». Μπορεί να μη μας αρέσει η ιδέα ότι υποφέρουμε. Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άβολα καθώς ζούμε σ’ ένα σχετικά εύπορο πολιτισμό με αρκετό φαγητό στο τραπέζι μας κ.ο.κ. Αλλά dukkha δε σημαίνει δυστυχία με αυτή την έννοια. Λέγεται ότι ετυμολογείται από μία λέξη που σημαίνει «τροχός που δεν εφαρμόζει καλά». Έτσι πρέπει να φανταστούμε ότι βρισκόμαστε σε μια άμαξα όπου ένας από τους τροχούς είναι πολύ χαλαρός στον άξονά του με αποτέλεσμα να έχουμε ένα άβολο ταξίδι.

Βέβαια ορισμένες φορές μπορεί να νιώσουμε ότι ο τροχός δεν είναι απλά κακοβαλμένος, αλλά ότι λείπει παντελώς – τότε το ταξίδι μας είναι πραγματικά επώδυνο. Αλλά ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε καλά συνεχίζουμε να έχουμε αυτό το αίσθημα του dukkha, συνεχίζουμε να νιώθουμε μια κάποια ανησυχία. Είτε ανησυχούμε για το μέλλον είτε απλά δεν μπορούμε να χαρούμε ό,τι αποτελεί μέρος της πραγματικότητάς μας. Είτε είμαστε υπερδραστήριοι και νευρικοί, είτε, ίσως, παθητικοί, πραγματικά έρμαια των περιστάσεων. Όλα αυτά τα συναισθήματα – συμπεριλαμβανομένων και των ισχυρότερων συναισθημάτων δυστυχίας που βιώνουμε ορισμένες φορές – είναι dukkha.

Ο βουδδισμός είναι γνωστός ως η ατραπός που οδηγεί πέρα από το dukkha. Δεν είναι θρησκεία με τη συνηθισμένη έννοια του όρου. Είναι μάλλον ένα είδος εκπαίδευσης που αποσκοπεί στην εξάλειψη του dukkha. Μας παρέχει τεχνικές και πρακτικές γνώσεις που μας βοηθούν να γίνουμε περισσότερο ευτυχισμένοι.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος αυτού του μονοπατιού είναι ο διαλογισμός και στον βουδδισμό υπάρχουν πολλά είδη διαλογιστικής πρακτικής. Σε αυτό το βιβλίο θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε δύο από τα γνωστότερα είδη διαλογισμού, κεντρικά σε όλες τις παραδόσεις του βουδδισμού, που πρωτοδιδάχθηκαν από τον ιστορικό Βούδδα πριν 2500 χρόνια. Επομένως, καλά ηλεγμένα και δοκιμασμένα.

Μπορούμε να κάνουμε ένα χονδρικό διαχωρισμό στις τεχνικές διαλογισμού σε δύο, τη samatha και τη vipassana. Αυτοί είναι οι παλικοί όροι που συνήθως αποδίδονται ως «ηρεμία» και «ενόραση» αντίστοιχα. Ο όρος samatha ή ηρεμία αναφέρεται σε γαλήνιες, συναισθηματικά θετικές καταστάσεις του νου. Ο διαλογισμός samatha ενθαρρύνει τη σταδιακή ολοκλήρωση της ψυχής. Συγχωνεύει τις επιμέρους και αλληλοσυγκρουόμενες προσωπικότητές μας σε ένα ενοποιημένο όλο, έτσι ώστε ο νους μας να μην είναι διασπασμένος, με αποτέλεσμα να είμαστε ικανοί να ενεργήσουμε δυναμικά και αποφασισμένα.

Η vipassana ή «ενόραση» αναφέρεται στην άμεση κατανόηση της «πραγματικότητας», απελευθερωμένη από τις παρεμβολές της απληστίας, του μίσους και της πλάνης. Έτσι ο διαλογισμός ενόρασης αποσκοπεί στο να επιφέρει αυτή την άμεση «θέαση» της πραγματικότητας. Θα δούμε αναλυτικότερα την έννοια της ενόρασης αργότερα.

Οι δυο πρακτικές με τις οποίες θ’ ασχοληθούμε κατατάσσονται, σύμφωνα με την παράδοση, στην πρώτη κατηγορία. Θεωρούνται διαλογισμοί τύπου samatha. Σε αυτό το σημείο πολλοί σκέφτονται, «Ω, δε νομίζω ότι θ’ ασχοληθώ μαζί τους – θα προτιμούσα να ασκηθώ στην ενόραση: ακούγεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα». Αλλά, όπως θα διαπιστώσουμε στη συνέχεια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εδραιώσουμε πρώτα έναν γαλήνιο και διαυγή νου. Τέλος πάντων, αυτή η κατηγοριοποίηση δεν πρέπει να ερμηνεύεται με υπερβολική αυστηρότητα. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από τους διαλογισμούς samatha μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ασκήσεις ενόρασης. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο το είδος του διαλογισμού αλλά η νοοτροπία με την οποία τον προσεγγίζουμε, πράγμα θα καθορίσει αν ο διαλογισμός μας θα έχει στοιχεία ενόρασης. Ελπίζω ότι θα γίνει σαφές, πώς αυτές οι απλές διαλογιστικές πρακτικές, όταν θα τις εφαρμόζουμε με αυτοπεποίθηση, ενθαρρύνουν την ενόραση και συντελούν στην ανάπτυξη της γαλήνης και της διαύγειας.

Κατ’ αρχάς, θ’ αναφερθούμε σε μία πρακτική που ονομάζεται Επίγνωση της Αναπνοής. Αυτή η πρακτική έχει ως σκοπό την καλλιέργεια της νοητικής διαύγειας και την επίτευξη υψηλότερων επίπεδων επίγνωσης του εαυτού μας και του κόσμου γύρω μας. Η άλλη πρακτική που θα περιγράψω λέγεται metta bhavana, άλλος ένας παλικός όρος. H metta μπορεί να αποδοθεί ως «στοργική καλοσύνη για όλον τον κόσμο» (universal loving-kindness) και bhavana σημαίνει «καλλιέργεια», «ανάπτυξη». Επομένως έχει να κάνει με την καλλιέργεια της στοργικής καλοσύνης και αποσκοπεί στο να μας κάνει συναισθηματικά θετικότερους και ευγενικότερους προς τον εαυτό μας καθώς και τους άλλους ανθρώπους. Αν αυτές οι δύο πρακτικές συνδυαστούν μας δίνουν ένα ισχυρό και άμεσο εργαλείο βελτίωσης της ζωής μας, βοηθώντας μας να γίνουμε περισσότερο ευτυχισμένοι και να αποκτήσουμε περισσότερη επίγνωση.

Αλλά πριν προχωρήσουμε στους καθεαυτό διαλογισμούς καλό θα ήταν να μιλήσουμε για το σώμα και τη στάση που πρέπει να έχουμε για τον διαλογισμό.

Από το βιβλίο του Paramananda, Change Your Mind, Windhorse Publications
© για το πρωτότυπο Paramananda
© για την ελληνική μετάφραση Σπύρος Δόικας

ΠΗΓΗ: http://www.translatum.gr/cym/cymintro.htm

_________________
Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 09, 2014 9:35 pm 
Χωρίς σύνδεση
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Δεκ 23, 2008 4:59 pm
Δημοσιεύσεις: 38
Τοποθεσία: Ο Ναός της Σοφίας...
Τεχνική Διαλογισμού για συντονισμό με το Σύμπαν

Εικόνα

Αφυπνίζω την ύπαρξή μου.
Βρίσκομαι στο κέντρο μου, στο κέντρο της συνείδησής μου, στο κέντρο της καρδιάς μου.
Ακούω την εσωτερική μου φωνή, που με βεβαιώνει πως όλα είναι τέλεια.
Ακολουθώ τη θεική καθοδήγηση, την εσώτερη δύναμη που με κατευθύνει.
Έχω πίστη. Έχω εμπιστοσύνη.
Οραματίζομαι φως σε κάθε κύτταρό μου.

Αφυπνίζω το μυαλό μου.

Είμαι στο τώρα μου, μόνο αυτό υπάρχει.

Γνωρίζω πως γύρω μου υπάρχει θόρυβος, μα εγώ κρατώ ηρεμία στο μυαλό μου.

Δεν παρασύρομαι από ανούσιους ήχους, αφήνω το μυαλό μου να συγκεντρωθεί στην αναπνοή μου.

Κι αν προσπαθεί να με πλανέψει, του δίνω να καταλάβει πως τα πράγματα αλλάζουν.

Τώρα. Υπάρχει μόνο τώρα.

Οραματίζομαι φως σε κάθε κύτταρό μου.

Αφυπνίζω το σώμα μου.
Κατανοώ πως το σώμα μου ξέρει, έχει συναίσθηση.
Το ακούω, το τιμώ, το αγαπώ, δεν ντρέπομαι γι’αυτό.
Είναι η στολή που φοράω για να υποδυθώ το ρόλο του ανθρώπου.
Το ευχαριστώ.
Οραματίζομαι φως σε κάθε κύτταρό μου.

Αφυπνίζω τη φωνή μου,
την κάθε μου αίσθηση,
την κάθε μου σκέψη,
τα όνειρά μου,
αλλάζω τα στερεότυπά μου.

Οραματίζομαι φως σε κάθε κύτταρό μου.

Αναγνωρίζω ότι τα πράγματα αλλάζουν.
Συνειδητά γίνομαι μέρος της αλλαγής.

Αφήνομαι στη ροή,
δε φέρω αντίσταση,
αφήνομαι στη ροή,
δε φέρω αντίσταση.

Ριζώνομαι βαθιά στη γη με τα πόδια,
ανοίγω τα χέρια ψηλά στον ουρανό.
Είμαι ένας ανθρώπινος Θεός.
Είμαι η Πηγή.
Είμαι το Ένα.

ΠΗΓΗ: http://www.katohika.gr/2013/02/blog-post_28.html

_________________
Ιέρεια


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 03, 2022 5:21 pm 
Χωρίς σύνδεση
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Ιούλ 23, 2008 11:25 pm
Δημοσιεύσεις: 1377
Τοποθεσία: Κάπου... εκεί πέρα από τ' άστρα
Voice of Enigma (Διαλογισμός και χαλάρωση)


_________________
Maro karma
Αστρολόγος, καρμική ερευνήτρια
Εικόνα

Είμαστε όλοι εδώ και τίποτα δεν μας σκιάζει.. Με όπλο την Αγάπη μας η ώρα πλησιάζει!
Είμαστε όλοι εδώ, Ουράνιοι απεσταλμένοι... Το δίκιο για να φέρουμε σε όλη την Οικουμένη!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 7 Δημοσιεύσεις ] 


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων :: Επαναφορά μπλοκ

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Terms of Service | Privacy Policy | Cookie Settings | Report the forum